5 tips om spierblessure te voorkomen

Als masseur zie ik heel veel verschillende honden; grote honden, kleine honden, honden van alle rassen en alle leeftijden. Massage kan nodig zijn voor een scala van onderwerpen, zoals:

  • Spierletsel – een spierverrekking of triggerpoint waardoor de hond mank gaat lopen,
  • een orthopedisch aandoening – zoals artrose, heupdysplasie of elleboog dysplasie,
  • of om het herstel na een operatie (bijvoorbeeld kruisband operatie) te helpen versnellen.

Hier zijn 5 tips voor alle hondenbezitters om het risico op spierblessure zoveel mogelijk te beperken

1.  Vermijd gladde vloeren

Gladde vloeren veroorzaken veel spierletsel bij honden, vooral bij opgroeiende honden. Als het buiten glad is door sneeuw of ijzel lopen wij ook voorzichtiger. Onze gladde vloeren thuis zijn voor honden net ijsbanen. Met een groot verschil, een hond heeft het van te voren vaak niet door dat de vloer glad is.  Als honden op gladde vloeren lopen of rennen en ze glijden uit of slippen de hoek om veroorzaakt dit spierspanning.

Zorg in ieder geval voor matten, zodat uw hond meer grip heeft. Leg deze vooral op plaatsen waar uw hond de hoek op gaat en op de grote oppervlakten.

2. Hondenmanden 

beagle-laying-on-the-grassAls je hond vaak of langdurig op dezelfde plek ligt, zorg er dan voor dan hij niet in een te kleine ruimte ligt. De wervelkolom en de spieren van de hond worden dan langere tijd in dezelfde positie gehouden en dit kan leiden tot letsel. Belangrijk is dat je hond zit volledig uit kan strekken.

3. Eerst wandelen

Warme spieren lopen minder kans op letsel. Dus voordat u uw hond laat rennen, los laat in het bos of gaat sporten, loop dan eerst zo’n 10 minuten met de hond aan de lijn om de spieren goed op te warmen. Elke goede sporter zorgt eerst voor een goede warming up, dus waarom niet voor onze hond.

 4. Balletje gooien 

dog-with-ball-1353153Je hond vindt dit waarschijnlijk een erg leuk spel en kan er geen genoeg van krijgen. Maar een spierblessure loert om de hoek, vooral als je je hond niet eerst goed opgewarmd hebt!

Over de afstand dat jij de bal gooit bouwt de hond een flinke snelheid op. Dit zet veel kracht op zijn  spieren, vooral tijdens het remmen om de bal te pakken. De bal kan ook nog een andere kant op stuiteren. Dit betekent dat je hond ook van richting en snelheid moet veranderen en dit verhoogt het risico op spierletsel.

5. Herkennen van spierblessures

Honden zijn van nature veerkrachtig en goed in het verbergen van hun verwondingen. Als eigenaren zich bewust zijn van de tekenen van een mogelijk spierletsel, kunnen ze het probleem eerder tackelen. Door het op tijd te behandelen voorkom je blessures door overcompensatie en hersteld de gewonde spier sneller.

Let op de volgende tekens:

  • Pijn reactie – janken, ongemak, terughoudendheid bij het aanraken
  • Mobiliteitsproblemen – kreupelheid, mank, stijfheid of niet ten volle gewicht-dragende
  • Fysieke problemen – vertragen, moeite met traplopen,  op/van de bank springen, in/uit de auto springen

Enkele minder voor de hand liggende tekens zijn onder meer:

  • Verandering in gedrag of de persoonlijkheid bijvoorbeeld dat je hond ‘down’ is
  • Spiertrekkingen in de rug, trillende huid
  • Onregelmatigheden in de houding van je hond – bolle of holle wervelkolom
  • Onregelmatig pas – scheeflopen of lopen in telgang
Bron: Canine Massage Guild, Jenny Youdan