Beweging is voor elke hond belangrijk. Met simpele oefeningen tijdens de wandeling kun je de fitheid van je hond nog meer verbeteren. Als je dit doelgericht aanpakt kan je met behulp van de 5 elementen leuk samen bezig zijn én ben je er zeker van dat je hond alle tien aspecten* die belangrijk zijn voor zijn gezondheid verbetert. Voor honden die actief in de sport zijn, helpen deze oefeningen bovendien bij het voorkomen van blessures.
De 5 elementen voor een uitgebalanceerd programma
De 5 belangrijke elementen van elk trainingsprogramma zijn:
• kracht
• corestabiliteit
• proprioceptie
• uithoudingsvermogen
• flexibiliteit
En als zesde element mag je daar van mij ook nog metaal welzijn aan toevoegen.
Kracht: Training op kracht betekent frequent over een korte afstand lopen. Denk aan apporteren. Je kan de snelheid, de afstand en duur aanpassen aan jouw hond. Hierdoor wordt de training intenser of makkelijker. Houd max. 3 minuten per sessie aan.
Corestabiliteit: Belangrijk voor elke hond is een goede corestabiliteit. Dit is dan ook een apart onderdeel van het oefenprogramma, maar wordt vaak over het hoofd gezien.
Een sterke corestabiliteit is ook de sleutel tot verbeterde proprioceptie (voor coördinatie, balans, behendigheid en nauwkeurigheid).
Een van de gemakkelijkste en beste oefeningen voor de corestabiliteit is de Sit UP of ‘mooi zitten’.
Sta eens stil bij al die spiercontracties die nodig zijn om deze positie behouden! Zelfs de staart is hard aan het werk om te voorkomen dat de hond achterover kantelt!
Proprioceptie: Dit is het bewustzijn van het lichaam van zichzelf in de ruimte – in rust en in beweging Honden met een goede proprioceptie zitten lekkerder in hun vel, lichamelijk en mentaal! Hierdoor kunnen ze makkelijker leren en beter omgaan met de dingen die het leven hen biedt.
Honden met een verminderde proprioceptie vertonen vak een verminderd mentaal welbevinden, hebben moeite met leren en focussen en maken vaak ongecoördineerd e bewegingen die kunnen leiden tot verwondingen en blessures.
Er zijn vele oefeningen om de proprioceptie te verbeteren. Een daarvan is de cavaletti.
Uithoudingsvermogen: of wel conditie. Conditionering zorgt ervoor dat de hond gedurende een lange periode met een constant snel tempo loopt (max: 20-40 minuten, 3x week). De intensiteit kan je aanpassen door de omgeving te veranderen:
– vlak terrein : asfalt, gras, hard zand, los zand
– heuvels
– geploegde velden
– bos paden
– trappen
– water
Het is beter om de omgeving te veranderen dan de duur te verlengen.
Wanneer het intensiteitsniveau toeneemt (heuvels toevoegen of op zand), neemt de duur af.
Bijvoorbeeld:
– Vlak werk (rennen op vlak terrein) = 30 minuten
– Vlak werk + heuvels + zand = 15 minuten
Flexibiliteit: Met flexibiliteit bedoel ik het vermogen van een spier om de beweging te maken en de energie die met bijvoorbeeld het landen vrijkomt, adequaat op te vangen. Hiervoor is de optimale spierspanning nodig. Dit wordt bereikt met behulp van rek en strek oefeningen.
Mentaal welzijn: Vaak wordt het belang van lekker spelen om stress te verlichten en vertrouwen op te bouwen vergeten. Een hond heeft dit zeker nodig om lekker in zijn vel te zitten.
Zelfs als je alleen maar wat eenvoudige oefeningen toevoegt aan je dagelijkse wandeling, zal je in een mum van tijd vruchten afwerpen – jij en je hond zijn nu je tijd samen aan het optimaliseren wat ook zorgt voor een speciale band met jouw hond!
KynoFlow beschikt over een uitgebreide kennis om het beste en leukste programma voor jou en je hond op te stellen. Nuttig voor elke actieve hond en hondeneigenaar.
Meer weten? Neem dan contact op!
* De 10 aspecten van gezondheid
Fysieke vaardigheden:
• Kracht
• Uithoudingsvermogen
• Flexibiliteit
• Weerstand
Fijne motorische vaardigheden:
• Coördinatie
• Lenigheid
• Balans
• Nauwkeurigheid / (kracht en snelheid)
bron: https://www.dogworksfitness.com/single-post/2014/01/20/7-ways-of-getting-things-done