Wat eten jullie?
Wat eet jij? En wat eet jouw hond?
Maar wat is nou goed voer?
Daar is simpel weg geen 1-2-3 antwoord op te geven. De ene hond doet het uitstekend op een goedkope brok, terwijl je voor een andere hond letterlijk alles uit de kast moet trekken om hem aan het eten te krijgen.
Bij alle voedingen die je aan jouw hond geeft kleven voor- en nadelen.
- Een brok is goedkoper en makkelijker
- Een brok is veel meer bewerkt en daardoor minder makkelijk te verteren
- Vers is duurder
- Vers is over het algemeen beter te verteren voor jouw hond
- En zo kan ik nog wel even doorgaan
Tegenwoordig heb je niet alleen een gewone brok, geëxpandeerd of geperst. Maar kan je ook al kiezen uit gevriesdroogd, semi-moist, oven-baked. Zeg jij het maar, zie jij het bos nog tussen de bomen door?
Ook in vers is steeds meer te verkrijgen. Niet alleen verschillende merken KVV, al dan niet compleet, maar ook gestoomde, gekookte maaltijden. Om nog maar niet te spreken over blik voer.
Zoals bij alles heb je goede brokken en slechtere brokken, goede KVV en slechtere KVV, enz.
Wat kies ik dan voor mijn hond?
Wat goed is hangt van jouw hond af. En dan met name hoe verwerkt hij de voeding? Hoeveel voedingsstoffen is hij daadwerkelijk in staat om op te nemen? Helaas is dat aan de buitenkant vaak niet zo makkelijk te zien. En treedt dat pas na langere tijd naar buiten.
Moet je dan maar de gok nemen dat je jouw hond goede voeding geeft en maar kijken hoe zich dat op langere termijn ontwikkeld? Nee, door te variëren en de voeding aan te vullen met toppings kan je de kans op tekorten verkleinen.
Verandering van spijs doet eten
Vast een uitspraak die je wel eens gehoord hebt. Je kan elke 3 maanden variëren van merk, smaak. Dan verklein je het risico al het ontstaan van tekorten die tot allerlei problemen op langere termijn kunnen zorgen.
Bij brokken helpt het al als je niet te grote zakken koopt. Het liefst moet een zak met brokken binnen 2-3 weken leeg. Dit komt omdat elke keer als de zak opengaat er lucht en licht bij komt. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de brok achteruit gaat. Vergelijk het maar met een zak chips. Stel dat je een week lang elke dag een klein handje chips eet (ja dat is lastig, want bij mij gaat die zak ook meteen leeg 😊). Maar goed even als voorbeeld. Elke keer als je de zak opent komt er lucht bij. Als je dan ook nog een keer de zak niet helemaal goed dicht doet, zijn de chips de volgende dag taai en niet echt lekker meer. Dat gebeurt er eigenlijk ook met brokken.
Ook bij KVV moet je variëren. Probeer eens een ander merk. Elk merk heeft zijn eigen samenstelling van vitaminen en mineralen die ze toevoegen bij een complete voeding. Dit noemen we een premix. Elke premix fabrikant heeft zo zijn eigen samenstelling. Door te variëren krijgt je hond een breder spectrum binnen en kan je het ontstaan van eventuele tekorten ondervangen.
Maar variëren, een goede voeding alleen is niet voldoende. Elke hond heeft zo zijn eigen samenstelling van zijn darmflora. Dat bepaalt voor een groot deel hoe hij de voedingsstoffen verwerkt en opneemt. Als dat niet optimaal is kunnen er ook tekorten ontstaan, ongeacht wat je er in stopt.
Je ziet de beste voeding voor honden bestaat niet. Naast jouw persoonlijke voorkeur speelt de darmgezondheid van jouw hond ook een hele belangrijke rol.
Met een paar simpele tips kan je dit al verbeteren:
- Zorg voor voldoende variatie is diersoort, merk.
- Vul elke voeding aan met groenten en fruit - Toppings. Zorg dat je de groenten eerst (zonder zout) kookt. Je mag ongeveer 10% van de voeding aanvullen met groenten en fruit.
- Overweeg 1x per jaar met behulp van specifieke groenten en fruitsoorten, aangevuld met natuurgeneesmiddelen een opschoningskuur om afvalstoffen beter af te voeren en lever en nieren te ondersteunen.
- Ondersteun de darmen met goede vezels (denk bijvoorbeeld aan pompoen), kruiden voor herstel damslijmvlies en prebiotische voeding.
- En zorg er gedurende het hele jaar voor dat het lichaam van jouw hond niet onnodig blootgesteld wordt aan allerlei chemische middelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de vaccinaties, ontwormen, anti-vlooien- en tekenmiddelen, medicijnen ed.
Wat eet jouw hond?
Wil je meer weten?
Wil je gerichte adviezen voor jouw hond? Op het gebied van voeding, ontspanning, gewrichtsaandoening, pijn? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder.