Stress reductie

Een beetje stress kan toch geen kwaad?

Iedereen en elke hond ervaart wel eens stress. En op zich is daar ook niks mis mee. Maar als je te veel prikkels krijgt en je kan deze niet meer goed verwerken als hond, dan kan stress echt wel serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw hond.

Stress bij honden is een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke kwalen, angst en agressie. Elke situatie kan stressvol zijn voor je hond. Een wandeling naar het park met allerlei vreemde honden, bezoek in je eigen huis, een bezoek naar de dierenarts, een les op de hondenschool, vuurwerk en enzovoorts. Maar ook het verlies van een huisgenoot, een verhuizing of herplaatsing kan voor sommige honden veel stress opleveren.
Elke hond heeft een ander stress niveau en die is ook afhankelijk van de situatie. Het is daarom belangrijk dat een eigenaar begrijpt wat zijn hond aan kan en wanneer het te veel wordt. Stresssignalen zijn waarneembare gedragsuitingen om spanning weg te laten vloeien om op een adequate manier te kunnen omgaan met de situatie. Ze hebben de bedoeling de hond te helpen zijn emoties onder controle te krijgen. Meteen een afspraak maken? Klik hier.

Herken stress bij jouw hond

Stresssignalen zijn goed waarneembaar als je weet waar je op moet letten. Honden laten deze signalen om verschillende redenen zien, maar vooral om spanning weg te laten vloeien om op een adequate manier te kunnen omgaan met de situatie. Ze helpen de hond om zijn emoties onder controle te krijgen. In deze video een aantal voorbeelden van stress signalen.

  1. Snuffelen op de grond
  2. Krabben
  3. Hijgen
  4. Verwijdde grote pupillen
  5. Oogwit is te zien – ogen draaien weg
  6. Gapen
  7. Tongelen
  8. Blaffen
  9. Ogen sluiten
  10. Grommen
  1. Zwetende poten
  2. Trillen/beven/bibberen
  3. Wegdraaien/rug toekeren
  4. Snappen/happen/bijten
  5. Uitvallen
  6. Tanden laten zien
  7. Super alert zijn (gefocust)
  8. Sluiten van de mond
  9. Bevriezen
  10. Kwijlen
Maar er zijn er nog veel meer!

Stress emoties

Sommige honden krijgen de emoties niet onder controle. Hier kan massage door middel van stress-reductie technieken goed bij helpen. Dit zijn zachte technieken die de oppervlakkige lichaamsweefsels in beweging zetten. Hierdoor komt er meer ontspanning in de weefsels. Daarnaast heeft het ook een sterk effect op het zenuwstelsel en werkt het door op meer lichaamsbewustzijn en de fysiologische balans in het lichaam.

Stress reductie Consult

Kosten

KynoFlow heeft speciaal voor stress-reductie een consult . Dan brengen we samen de totale situatie, het gedrag en de mogelijke oorzaak goed in beeld. Op basis van de bevindingen stellen we een behandelplan op. Het consult duurt 1-1,5 uur en is opgebouwd uit de volgende stappen:

  • Intake met uitdieping vraag Stress-reductie
  • Indien de situatie het toelaat wordt een korte bewegingsanalyse afgenomen om te kijken of er een onderliggend lichamelijk probleem kan meespelen
  • Indien de situatie het toelaat wordt een korte palpatie van het lichaam op aandachtsplekken afgenomen (o.a. huid- en spierspanning, kou/warmteverschillen, gevoelige delen)
  • Op basis van de aandachtpunten werken we gericht op de vraag en in communicatie met de hond met technieken van Bewust Aanraken, en indien van toepassing gedragsadvies, bewegingsadvies, advies over creatief werken met zoeken of spel (je krijgt technieken en/of oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan, dan slaat de behandeling vaak sneller aan)
  • Indien gewenst maken we tijdens het consult filmopnames van de samenvatting van het advies, zodat je er thuis goed mee aan de slag kan
  • Je krijgt een uitgebreid verslag van het consult, met daarin ook alle technieken en adviezen uitgewerkt.
  • Na het consult vindt eventueel afstemming met de behandelend specialist plaats
  • 2 weken na het consult hebben we telefonische evaluatie en geef ik een vervolg advies mee of we plannen een vervolgafspraak in.

Een stress-reductie consult kost € 50,- . En vindt plaats in de praktijk van KynoFlow in Alkmaar.

Maak een afspraak voor jouw hond

Download Gratis

Stressdagboek

Houd bij in welke situaties jouw hond stress heeft, hoe hij reageert en wat je er aan doet.

stress dagboek
Stresslevels

Met deze checklist kan je snel een inschatting maken van hoe ernstig de stress bij jouw hond is.

stress levels
Thee bij stress

Geef jouw hond ook heerlijke thee. Wel even laten afkoelen! Download nu het recept.

thee hond

Meer lezen?

Onderstaande artikelen geven nog meer informatie over wat KynoFlow voor jouw hond kan doen.

Ook honden hebben het vaak te druk….

Ook honden hebben het vaak te druk….

Je bent het vast wel tegen gekomen in de media: onze kinderen en tieners ervaren meer stress en drukte dan tien jaar geleden. Uit onderzoek [1] blijkt dat hondeneigenaren de opvoeding van hun hond op dezelfde manier oppakken als de opvoeding van een kind. Daar bij komt in mijn ogen…

Massage na een operatie

Massage na een operatie

Massage kan helpen bij het herstel na een operatie of een blessure. Wel zijn er een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden, zoals wat voor een operatie heeft de hond gehad, hoe geneest de wond, hoeveel pijn heeft de hond enzovoort. Als massage therapeut maak ik een afweging…

Stress en massage

Stress bij honden is een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke kwalen, angst en agressie. Het probleem met stress is echter dat niet veel eigenaren het herkennen, echt begrijpen wat het is, waardoor het wordt veroorzaakt en hoe het kan worden vermeden of behandeld. Volgens één definitie is stress een…

Heb je nog vragen?

Stel gerust je vragen via het contactformulier.