• +06 - 53 60 56 42
  • yvette@kynoflow.nl

Stress-reductie

Stress-reductie

Stress bij honden is een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke kwalen, angst en agressie. Elke situatie kan stressvol zijn voor je hond. Een wandeling naar het park met allerlei vreemde honden, bezoek in je eigen huis, een bezoek naar de dierenarts, een les op de hondenschool, vuurwerk en enzovoorts. Maar ook het verlies van een huisgenoot, een verhuizing of herplaatsing kan voor sommige honden veel stress opleveren.

Elke hond heeft een ander stress niveau en die is ook afhankelijk van de situatie. Het is daarom belangrijk dat een eigenaar begrijpt wat zijn hond aan kan en wanneer het te veel wordt. Stresssignalen zijn waarneembare gedragsuitingen om spanning weg te laten vloeien om op een adequate manier te kunnen omgaan met de situatie. Ze hebben de bedoeling de hond te helpen zijn emoties onder controle te krijgen. Meteen een afspraak maken? Klik hier.

Stress-reductie technieken

Sommige honden krijgen de emoties niet onder controle. Hier kan massage door middel van stress-reductie technieken goed bij helpen. Dit zijn zachte technieken die de oppervlakkige lichaamsweefsels in beweging zetten. Hierdoor komt er meer ontspanning in de weefsels. Daarnaast heeft het ook een sterk effect op het zenuwstelsel en werkt het door op meer lichaamsbewustzijn en de fysiologische balans in het lichaam.

Consult

KynoFlow heeft speciaal voor stress-reductie een consult . Dan brengen we samen de totale situatie, het gedrag en de mogelijke oorzaak goed in beeld. Op basis van de bevindingen stellen we een behandelplan op. Het consult duurt 1-1,5 uur en is opgebouwd uit de volgende stappen:

  • Vooroverleg met behandelend specialist
  • Intake met uitdieping vraag Stress-reductie
  • Indien de situatie het toelaat wordt een korte bewegingsanalyse afgenomen om te kijken of er een onderliggend lichamelijk probleem kan meespelen
  • Indien de situatie het toelaat wordt een korte palpatie van het lichaam op aandachtsplekken afgenomen (o.a. huid- en spierspanning, kou/warmteverschillen, gevoelige delen)
  • Op basis van de aandachtpunten werken we gericht op de vraag en in communicatie met de hond met technieken van Bewust Aanraken, en indien van toepassing gedragsadvies, bewegingsadvies, advies over creatief werken met zoeken of spel (je krijgt technieken en/of oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan, dan slaat de behandeling vaak sneller aan)
  • Indien gewenst maken we tijdens het consult filmopnames van de samenvatting van het advies, zodat je er thuis goed mee aan de slag kan
  • Je krijgt een uitgebreid verslag van het consult, met daarin ook alle technieken en adviezen uitgewerkt.
  • Na het consult vindt afstemming met de behandelend specialist plaats
  • 2 weken na het consult hebben we telefonische evaluatie en geef ik een vervolg advies mee of we plannen een vervolgafspraak in.
Kosten

Een stress-reductie consult kost € 45,– . En vindt plaats op de locatie van KynoFlow in Heerhugowaard.

Effecten van stress bij honden

Stress bij honden is vergelijkbaar met die bij mensen: ze beïnvloeden een bepaald gebied van het zenuwstelsel dat ook bekend staat als het autonome zenuwstelsel. Wanneer een hond wordt geconfronteerd met een stressvolle situatie, wordt zijn vecht- of vluchtreactie geactiveerd en dit geeft aanleiding tot het vrijkomen van adrenaline. Adrenaline geeft het lichaam onmiddellijk extra energie, zodat de hond onmiddellijk kan doen wat nodig is om zijn leven te behouden, dat wil zeggen om te vechten of weg te rennen.

De constante aanwezigheid van adrenaline in het lichaam zorgt er voor dat zijn immuunsysteem onderdrukt wordt waardoor hij meer vatbaar is voor kwalen. Daarom is het heel belangrijk dat een hond geleerd wordt hoe hij moet omgaan met stress.

Meer over stress en stresssignalen bij honden? Lees dan het artikel “Stress en massage.”

Maak direct een afspraak voor jouw hond