Casestudy hondentuigen
Een tuig is in hondenland inmiddels heel populair en heeft in veel gevallen ook de voorkeur ten opzichte van een halsband. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan mijn blog Halsband of Tuig?
Al enige jaren zijn wij, kynologisch masseurs, er van bewust dat een halsband of een tuig invloed heeft op het lichaam van de hond.
Samen met mijn collega, Mathilde van MJ Hondenmassage, ben ik een onderzoek gestart naar het invloed van een tuig op het lichaam van de hond.
Waarom dit onderzoek?
In onze praktijk werken wij regelmatig met blindengeleidenhonden en huishonden die voornamelijk in tuigen lopen. Hierdoor zijn ons wat dingen gaan opvallen. Vooral bij de blindengeleidenhonden valt op dat honden door het tuig toch minder bewegingsvrijheid bij hun voorpoten en schouder hebben. Hierdoor worden de voorpoten meer naar binnen geplaatst waardoor er meer druk op de buitenste schouderspieren komt. Hierdoor gebruikt de blindengeleidenhond zijn polsen ook op een andere manier, wat tot overbelasting kan leiden.
Voor onze huishonden zijn ook heel veel verschillende tuigen en de daarbij behorende adviezen te vinden. Daarom lijkt het ons tijd om er eens wat dieper in te duiken. En daarom hebben wij onszelf deze vragen gesteld:
Welke invloed een tuig of harnas heeft op het lichaam en op het bewegingspatroon van een hond?
Als subvraag willen we kijken of we ook een antwoord kunnen formuleren op de volgende vraag: Hoe ontwikkelen de schouderspieren (denk aan m. brachialis, m. rhomboideus, m. trapezius, m. triceps, m. longisimus en andere bewegingsspieren van de voorpoot) van blindengeleidenhonden ten opzichte van huis- en sporthonden die een tuig dragen?
Opzet onderzoek
Allereerst doen wij een uitgebreide literatuurstudie. Wat is er op dit moment al bekend over de invloed van een tuig of harnas op het lichaam van een hond? De literatuurstudie wordt natuurlijk aangevuld met een praktijkstudie
Praktijkstudie
Om een goede vergelijking te kunnen maken willen we in de komende periode minimaal 15-30 honden, rond de leeftijd van minimaal 2 jaar inventariseren. Dit willen we doen door een uitvoerige duik in het patiëntendossier van de hond, een fysiek onderzoek bij aangesloten fysiotherapeut of osteopaat en afsluiten met een uitgebreide massage sessie bij een van de Palpabel masseurs (min. Licentie 2).
Maar ook willen we meer informatie over het gebruik van de blindengeleidenhonden tuigen. Hiervoor zullen we contact opnemen met de verschillende scholen in Nederland.
Hoe ver zijn we?
Binnenkort starten we met het filmen van een paar honden om in beeld te brengen welke verschillen er zijn tussen de tuigen en hoe de honden qua bewegingspatronen daar op reageren.
We staan nog redelijk aan het begin van onze onderzoek, maar de reacties tot nu toe zijn al super. Wij proberen dit onderzoek zo objectief mogelijk uit te voeren en doen dit geheel op vrijwillige basis (met andere woorden we worden niet gesubsidieerd).