Massage Therapie

Massage therapie, ook wel manuele therapie, is elke vorm van therapie die kan worden toegepast door het gebruik van de handen van de therapeut. KynoFlow maakt gebruik van verschillende massage therapieën om pijn te verminderen, het bewegingsbereik te vergroten, de genezing van het weefsel te verbeteren en de mobiliteit van de hond te verbeteren. Bijna alle honden kunnen op een of andere manier profiteren van een of meer vormen van massage therapie. Tijdens een massage consult maakt KynoFlow afwisselend gebruik van deze technieken. Wil je weten of massage therapie iets voor jouw hond is, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende therapieën.

Klassieke of Zweedse massage

De Zweedse massage is een van de meest gebruikte massagevormen. Bij Zweedse massage werk je vanuit een goede anatomische kennis, houd je rekening met spierverloop en de bloedstroomrichting. Het doel van een klassieke massage is het verbeteren van de doorbloeding en het ondersteunen van het zelf genezend vermogen. Dit alles vanuit ontspanning. Er wordt bij een Zweedse massage gebruik gemaakt van vier basistechnieken, namelijk effleurage, petrissage, kneden en frictie. Dit is de meest bekende vorm van massage en vormt de basis voor al mijn sessies.

Triggerpointmassage

Door overbelasting van de spieren kunnen triggerpoints in de spieren ontstaan. Een triggerpoint is een zelfonderhoudende, hyperprikkelbare plaats, gelegen in een skeletspier of zijn geassocieerde fascie. Dit punt in de spier is pijnlijk bij compressie, gelegen in een gespannen bandje en kan leiden tot een karakteristieke uitstralende pijn en sensorische, motorische en autonome reacties in het lichaam. Triggerpoints ontstaan doordat de afstemming van de spier met het zenuwstelsel door uiteenlopende oorzaken niet goed meer verloopt. De basis is om niet alleen de triggerpoints aan te pakken, maar juist de keten te achterhalen hoe de triggerpoints zijn ontstaan.

triggerpoints
Sportmassage

Sportmassage is gericht op het onderhouden van de conditie van de spieren. Door de verhoogde doorbloeding tijdens de massage is het mogelijk afvalstoffen sneller uit het spierweefsel af te voeren en voedingsstoffen toe te laten, wat een sneller herstel mogelijk maakt. Regelmatige massage draagt bij tot hogere prestaties en sneller herstel tussen de trainingen door. Ook kunnen voorstadia van mogelijke blessures in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Meer weten over sportmassage, klik hier.

Bindweefselmassage

Bindweefsel wordt ook wel fascia of fascie genoemd. Het bevindt zich overal in het lichaam van de hond. In het bindweefsel kan spanning zitten. Door goed te palperen kan je dit vaststellen. Als bijvoorbeeld het bindweefsel in de rug een verhoogde spanning heeft, dan zie je dit terug bij de hond doordat hij zijn rug intrekt, boller maakt. Het bindweefsel staat in contact met alles in het lichaam; spieren, huid, organen, bloedvaten, enz. Zit er in een bepaald gebied spanning dan heeft dit ook invloed op de organen. Door de huid te masseren met bindweefselmassage technieken zet je het lichaam in beweging om zo het lichaam te helpen om de natuurlijke balans te herstellen.

bindweefsel
Acupressuur

Acupressuur komt voor uit de Traditionele Chinees Geneeskunde en is een van de oudst geneeswijze ter wereld. Er wordt gekeken naar de gehele hond. Acupressuur punten zijn energiepunten die door middel van zachte druk geactiveerd worden. Hierdoor wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam bevorderd. Dit heeft zowel effect op het lichamelijk, de emotionele als de mentale gezondheid.

Neuromassage
neuromassage

Neuromassage is ontwikkeld door Kynomassage als een therapeutische massage voor de hond. Bij deze vorm van massage wordt de linker- en de rechterkant van het lichaam gemasseerd om sensorische integratie te bevorderen.  Sensorische integratie is het proces, waarbij de hond informatie uit het lichaam en prikkels uit de omgeving opneemt en op elkaar afstemt. Met neuromassage masseer je vooral het bindweefsel. De hond krijgt hiermee een diepe ontspanning, waardoor chronische spanning los gelaten kan worden, organen gaan beter functioneren, spierspanning neemt af en de weerstand neemt toe. Deze massage kan voor allerlei verschillende doeleinden ingezet worden.

Cranio massage

Cranio massage is een massage waarbij verschillende technieken en inzichten vanuit de cranio-sacrale therapie gecombineerd worden. Het zorgt voor rust en balans. Dat is voor veel honden de eerste keer best een aparte ervaring. Met hele zachte technieken beïnvloed je met cranio massage het zenuwstelsel. Daarnaast is wachten en voelen wat er door de aanraking onder je handen in beweging komt heel belangrijk bij cranio massage. Hiermee geef je het lichaam en vooral ook de hond de ruimte om de aanrakingen te gaan verwerken.

Myo therapie

Myotherapie wordt afgeleid van het voorvoegsel “myo”, wat ‘spieren’ betekent.

Myotherapie is een methode om spieren te ontspannen, circulatie te bevorderen en pijn te verlichten. Het succes van de methode gaat samen met het gebruik van specifieke corrigerende oefeningen voor de ontspannen spieren. Myotherapie is gevorderde massage therapie, met een verdere training in het managen van pijnklachten. Als myotherapeut ben ik niet opgeleid om een diagnose te stellen.

Myotherapie is afgeleid van massage. En is bedoeld voor de chronische gevallen die een gevolg kunnen zijn van een trauma uit het verleden, compensatie in het lichaam door een ziekte of steeds terugkerende stress en beweging.