• +06 - 53 60 56 42
  • yvette@kynoflow.nl

Contra-indicaties

Contra-indicaties

In een aantal gevallen is het af te raden om een massage te ondergaan.  Massage hoort het welbevinden te bevorderen en niet te verslechteren. Als vakterm wordt hiervoor contra-indicatie gebruikt. Dat wil zeggen: een reden om niet te masseren, tenzij er toestemming is van een behandelend medisch specialist. In onderstaand schema zijn de belangrijkste contra-indicaties genoemd. Indien sprake is van één van onderstaande indicaties, of bij twijfel, moet je ALTIJD overleggen met de behandelend medisch specialist.

Infectiezieken, koorts Het lichaam is hard aan het werk om indringers naar buiten te werken door middel van verbranding (hitte) en transpiratie. Dit proces moet je zo goed mogelijk ondersteunen door het lichaam met rust te laten. Als je het lichaam masseert, stimuleer je de afvoer van afvalstoffen en bacteriën en virussen produceren zelf ook een heleboel afvalstoffen (toxines), die het lichaam moet verwerken. Dat wordt te veel, waardoor het dier zich nog zieker kan voelen en de ziekte zich verder in het lichaam kan nestelen.
Hernia Een hond kan door een hernia heel veel pijn hebben. Masseren kan alleen na overleg met een behandeld medisch specialist.
Huidaandoeningen Niet masseren. Sommige aandoeningen zijn overdraagbaar.
Dracht Massage kan de bevalling ongewenst opwekken.
Vaccinatie Tot 10 dagen na de inenting niet masseren ivm de belasting op het immuunsysteem.
Gebruik medicatie Tot 10 dagen na een prednison of antibiotica kuur mag je niet masseren.
Kanker Door massage kun je de verspreiding van de kankercellen stimuleren. Iets wat je absoluut niet wilt.
Ernstige orgaanproblemen Heeft je hond medicijnen voor orgaanproblemen dan mag je niet masseren.

Bij de volgende aandoeningen is het soms wel mogelijk om te masseren. Uitsluitend in overleg. In sommige gevallen zal ik eerst om een akkoord van een behandelend arts/fysiotherapeut vragen.

- Traumatische aandoeningen - Epilepsie
- Wonden (na operatie) - Overgewicht
- Aandoening bewegingsapparaat - Allergieën
- Ondergewicht, verwaarlozing - Lokale ontstekingen

Bij twijfel of vragen met betrekking tot de contra-indicaties neem dan gerust even contact met mij op.