• +06 - 53 60 56 42
  • yvette@kynoflow.nl

Stress en massage

Stress en massage

Stress bij honden is een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke kwalen, angst en agressie. Het probleem met stress is echter dat niet veel eigenaren het herkennen, echt begrijpen wat het is, waardoor het wordt veroorzaakt en hoe het kan worden vermeden of behandeld.

Volgens één definitie is stress een reactie van een organisme op de vraag om te veranderen of zich aan te passen aan een bepaalde situatie.

Elke situatie kan stressvol zijn voor je hond. Een wandeling naar het park met allerlei vreemde honden, bezoek in je eigen huis, een bezoek naar de dierenarts, een les op de hondenschool en noem maar op.

Stress kan goed of slecht zijn, afhankelijk van wat het met je hond doet. Stress die hem helpt nieuwe dingen te leren en ermee om te gaan is goed, maar stress die hem in een situatie brengt waarin hij de vecht- of vluchtmodus inschakelt, zal zeker ongewenste resultaten opleveren, zelfs tot het punt dat het hun groei belemmert als het puppy’s zijn.

Elke hond heeft een ander stress niveau en die is ook afhankelijk van de situatie. Het is daarom belangrijk dat een eigenaar begrijpt wat zijn hond aan kan en wanneer het te veel wordt.

Stress bij honden is vergelijkbaar met die bij mensen: ze beïnvloeden een bepaald gebied van het zenuwstelsel dat ook bekend staat als het autonome zenuwstelsel. Wanneer een hond wordt geconfronteerd met een stressvolle situatie, wordt zijn vecht- of vluchtreactie geactiveerd en dit geeft aanleiding tot het vrijkomen van adrenaline. Adrenaline geeft het lichaam onmiddellijk extra energie, zodat de hond onmiddellijk kan doen wat nodig is om zijn leven te behouden, dat wil zeggen om te vechten of weg te rennen.

De constante aanwezigheid van adrenaline in het lichaam zorgt er voor dat zijn immuunsysteem onderdrukt wordt waardoor hij meer vatbaar is voor kwalen. Daarom is het heel belangrijk dat een hond geleerd wordt hoe hij moet omgaan met stress.

Stress kenmerken

Vaak worden honden die kenmerken van stress vertonen bestempeld als een hond met een gedragsprobleem.

Als je een van de volgende kenmerken ziet, dan heeft je hond zeker waarschijnlijk stress: Zweetpoten – dit is het equivalent van de zweethanden die wij krijgen als we nerveus of  bang zijn.  Haarverlies – een van de veelbetekenende signalen van stress bij honden is wanneer ze veel van hun vacht afstoten.  Geeuwen, jammeren en janken – dit zijn de manieren waarop een hond zijn stress kan uiten, vooral als de eigenaar er geen aandacht aan lijkt te schenken. In plaats van agressief te zijn, kan een hond gaan geeuwen, jammeren en janken om op de een of andere manier van alles af te komen wat hen dwarszit. Oren naar achter – dit zie je wanneer je hond onderdanigheid of eerbied gedrag toont. Dit gaat vaak gepaard met een gespannen mond, tanden tonen en een laag gegrom dat bedoeld is om de andere persoon of hond te waarschuwen dat ze er geen zin in hebben om dicht bij hen te zijn. Veel rondsnuffelen of niet opletten – een hond of een puppy zal de neiging hebben om weg te blijven van een stressvolle situatie door onoplettend te zijn of door veel rond te snuffelen.  Hijgen – honden hijgen omdat ze zo hun lichaamstemperatuur reguleren. Dit is de reden waarom ze vaak na het rennen hijgen of wanneer ze met andere honden spelen. Maar als uw hond zich niet bezighoudt met zware inspanningen of als het koud is en hij hijgt, dan wordt hij door iets echt gestrest.  Er zijn natuurlijk nog veel meer signalen. Meer weten, neem dan contact op.

Hond met stress helpen

Er zijn veel manieren waarop je een hond met stress kan helpen. Allereerst, straf je hond niet! Schreeuwen tegen je hond of hem onderwerpen aan een straf zal de situatie alleen maar erger maken. Een van de manieren waarop je de spanning bij een hond kunt verlichten, is door ze aan te raken. Door ze te knuffelen en een massage te geven, help je ze te kalmeren. Afgezien daarvan, helpt het ook om zelf te kalmeren.

Wil je weten hoe je jouw hond een ontspanningsmassage geeft, meld je dan aan voor een van de workshops. De volgende stap is je hond desensibiliseer voor alles wat hem stress geeft. Als ze bang zijn voor autoritten, laat hem dan langzaam aan de auto wennen door hem traktaties in de auto te geven zonder te rijden, En neem hem daarna pas mee voor korte ritjes om hem eraan te laten wennen.

Geef je hond  ook voldoende beweging. Stress die te wijten is aan inactiviteit kan vaak worden verlicht door fysieke activiteiten. Door een wandeling te maken en nieuwe gebieden te verkennen, kunnen ze hun opgeslagen energie gebruiken en een aantal “goed voelen” hormonen vrijmaken die hen helpen te kalmeren.

Overdrijf uw hond echter niet, omdat dit tot fysieke stress kan leiden. En alleen als je hond stress heeft doordat hij te weinig kan ondernemen. Het is dus heel belangrijk om te achterhalen waardoor jouw hond stress heeft. KynoFlow kan hierbij helpen. Maak een hier afspraak, om te kijken wat ik voor jouw hond kan betekenen.

Yvette