Vuurwerkangst bij honden

Vuurwerk: vanuit het perspectief van een hond.

Kruip eens in de huid van een hond. Alles klinkt, ziet en ruikt vertrouwd. Seizoen verandering geleidelijk. En dan ineens, een bijtende geur vult de lucht, harde knallen omringen je en er zijn lichtflitsen – alles zonder enige reden. Je weet niet waar het vandaan komt en wat je ook probeert het stopt niet en je kan er ook niet van weglopen. Wat zou u doen als u een hond was? Vuurwerkangst komt bij veel honden voor.

Hoe ontstaat angst voor vuurwerk?

Angst voor vuurwerk begint doordat je hond of jijzelf schrikt van een onverwachte knal. Is je hond al angstig aangelegd dan zal deze angst versterkt worden doordat je zelf schrikt! Een normale reactie van ons is dan om de hond te aaien en toe te spreken met een zachte stem, wat op zich niet verkeerd is. Belangrijk is om te beseffen waarom je dit doet. Doe je dit om steun te geven: PRIMA, doe het niet om te troosten en te belonen.

Voorkomen is beter dan….

De beste methode is natuurlijk voorkomen. Je hond voorbereiden op Oud & Nieuw en plotselinge harde geluiden moet een onderdeel zijn van de opvoeding. Het mooiste is als je dit al van jongs af aan oppakt zodat allerlei harde geluiden een deel van zijn dagelijks omgeving is en dat het komt en gaat zonder enig gevaar. In een ideale wereld zouden de honden vuurwerk associëren met plezier en spelletjes, aandacht en lekkernijen. Vuurwerk moet vertrouwd zijn.

Gewenning aan geluid

Het is tijd om uw hond voor te bereiden op de mogelijke geluiden/bezienswaardigheden die zij kunnen tegenkomen.
Met behulp van een vuurwerk CD of MP3 bestand kunt u uw hond alvast laten wennen aan de geluiden van vuurwerk. Vaak staan er op deze CD’s ook andere geluiden zoals bijvoorbeeld onweer.

Op den duur dooft de angstreactie uit en reageert de hond niet meer op onverwachtse knallen. Het heeft geen zin om hier twee weken voor de jaarwisseling pas mee te beginnen, hier moet je ruim de tijd nemen.

In de ideale wereld ben je natuurlijk op tijd begonnen met je hond aan harde geluiden te laten wennen. Maar wat nou als de dagen voor Oud & Nieuw blijkt dat je hond toch angstiger is dan je had verwacht. Ben jij en je hond dan verloren en moet je er maar het beste van hopen? Gelukkig niet. Hier zijn een aantal massage tips om je hond door deze dagen heen te helpen.

Leren ontspannen!

Vuurwerkangst gaat gepaard met stress. Omgaan met stress betekent leren ontspannen. Met een heerlijke ontspanningsmassage leert je hond zich te ontspannen. Maar je kan zelf ook alvast aan de slag met massage, probeer deze plekken maar eens:

– zoek de voorkant van het borstbeen op, zet je duimen een vingerbreedte ernaast, druk je duimen zacht in het weefsel en draai rondjes
– voel het kaakgewricht en masseer deze met je duimen door cirkels te maken
– werk van oor naar oor, langs de schedelrand, met je duim of je vingertoppen en draai kleine rondjes
– oren zijn ook mooie plekken om je hond te helpen ontspannen. Neem het oor van je hond zachtjes in je hand of handen en geef lichte druk met je duim aan de buitenzijde van het oor, dan strijk je van ooraanzet naar oorpunt

Begin vandaag nog met het oefenen van deze technieken, zodat je hond er aan kan wennen. Als je ze op het moment van vuurwerkangst inzet, gaat het niet werken. Werk opbouwend van zachte naar stevigere druk, als je meteen te hard werkt kan de hond het onprettig vinden of een reactie krijgen op het zenuwstelsel, bijvoorbeeld misselijk worden.

Als je nog vragen hebt, laat dan een reactie achter en anders SUCCES !!! Of kom naar de lezing over Vuurwerkangst!

Tot slot: de ideale bezigheid om middernacht

Bereid van tevoren een aantal leuke en ingewikkelde hersenwerkspelletjes voor  je hond! Het zal hem afleiden van het geknal. Maak bijvoorbeeld een leuk bezigheidspakket voor hem dat hij om 23.50 uur krijgt zodat je hond alvast op dreef is voordat om twaalf uur het vuurwerk losbarst. Voor inspiratie en voorbeelden kun je lid worden van deze Facebookgroep: Hersenwerk voor honden .

Ik wens alle honden en iedereen een heel gezellig en veilig Oud&Nieuw!