• +06 - 53 60 56 42
 • yvette@kynoflow.nl

3-Daagse Stressreductie

3-Daagse Stressreductie

by Kynomassage & KynoFlow

Aanraking geeft een diepe verbinding tussen hond en mens, waardoor er meer bewustzijn en ontspanning ontstaat. Onze leefwereld is een enorme uitdaging voor ons allemaal en geeft snel stress. Dat werkt door op lichaam en geest. Door mensen meer bewust te maken van de emoties en communicatiesignalen van de hond, kunnen hond en mens meer in verbinding met elkaar leven. Via aanrakingen kunnen we deze unieke verbinding in beweging brengen en hond én mens leren om op eigen tempo spanning los te laten.

Deze cursus is bedoeld voor professionals die in de eigen praktijk hond én mens willen leren ontspannen aan de hand van het ‘bewust aanraken’, waardoor een therapie of behandeling beter aanslaat. Je werkt alleen ontspanningsgericht, als je lichamelijke of gedragsmatige problemen tegenkomt, die buiten jouw vak vallen, verwijs je door. Het is bedoeld als een waardevolle aanvulling op jouw huidige werkzaamheden met honden, waarin je je meer gaat verdiepen in stress en ontspanning. De doelgroep waar wij ons op richten zijn hondenprofessionals als gedragstherapeut, hondencoach, natuurgeneeskundige, instructeur gedrag/hersenwerk/speuren, dierenartsassistent, pensionhouder, trimmer, hondenuitlaatservice en hondenoppasservice.

Inhoud van de cursus

Het nut van aanraking is door de wetenschap bewezen. Het maakt onderdeel uit van één van de positieve systemen in de hersenen en kan daarmee meer balans brengen in de emoties van de hond. Aanraken kan ook een negatieve associatie hebben gekregen door eerder opgedane nare ervaringen. Als we in communicatie met de hond aanrakingen kunnen introduceren, volgt een positieve associatie en volgt de doorwerking op het zenuwstelsel en alle lichamelijk processen die daarmee in verbinding staan.

Wat wij erg belangrijk vinden in deze cursus is dat je de theorie over de hersenen en de effecten van aanraking goed begrijpt, zodat je goed kunt uitleggen aan een klant, waarom bewust aanraken nut heeft. Daarnaast is het voor heel veel honden niet zomaar vanzelfsprekend als je gaat aanraken en is het belangrijk dat je de theorie ook in de praktijk gaat oefenen.Tijdens de lessen werken we met het ‘in verbinding’ met de hond werken en het praktijkgericht leren. Thuis ga je aan de slag met een aantal praktijkcasussen en kunnen we je aan de hand van filmpjes gerichte feedback geven. Wij zetten graag al onze kennis en ervaring in om je hierin te begeleiden.

Onderwerpen:

 • Kader van ‘bewust aanraken’ binnen de gedragstherapie en de wetenschap.
 • Wat is stress? Wat is de functie ervan? Welke fysiologische processen komen in werking bij stress?
 • Rol van het zenuwstelsel bij stress.
 • Effecten van ‘bewust aanraken’ gericht op gedrag en lichamelijke ontspanning.
 • Eerste indruk, observeren lichaamshouding en spanning, herkennen van veel voorkomende spanningsgebieden.
 • Palperen wervelkolom: opsporen van temperatuurverschillen, huidspanning, spierspanning en indruk slijmvliezen.
 • Observeren van communicatiesignalen tijdens aanraking (kalmerende signalen, stresssignalen, dreigsignalen, stress ontladende signalen).
 • Technieken ‘bewust aanraken’.
 • Opbouwen sessie ‘bewust aanraken’: wanneer kun je je handen inzetten? Hoe bouw je de technieken op?
 • Opbouwen sessie in communicatie met de hond: signalen van de hond goed leren interpreteren en leren werken op het tempo van de hond.
 • Opbouwen sessie met creatief werken: eenvoudige opdracht, spel, zoeken.
 • Wanneer mag je niet met ‘bewust aanraken’ werken? Wat kun je zelf? Wanneer verwijs je door?
 • Werken met klanten: welke informatie heb je nodig van een klant voordat je met de hond kunt gaan werken? Wat neem je waar tijdens eerste indruk, in de lichaamshouding en tijdens palpatie? Voor welke technieken kies je? Wat geef je de klant mee?
Huiswerk

Tijdens de lessen gaan we al veel oefenen met het ‘bewust aanraken’, alleen leer je het nog beter als je ook thuis ermee aan de slag gaat tijdens jouw werkzaamheden. Daartoe ga je aan de slag met een aantal casussen, als hieronder beschreven. De praktijkopdrachten zijn verplicht om te maken, indien je in aanmerking wilt komen voor het bewijs van deelname. Je kunt de casussen inleveren tot 6 weken na de laatste lesdag.

Het praktijkopdrachten zijn als volgt: 

 • Na lesdag 1: oefenen met sessie ‘bewust aanraken’ met de eigen hond (casus 1), na feedback ga je een sessie doen op een voor jou vreemde hond (casus 2);
 • Na lesdag 2: oefenen met een voor jou vreemde hond  waar je nog niet eerder mee hebt gewerkt met aanrakingen (casus 3), hier ga je 2 sessies mee doen;
 • Na lesdag 3: oefenen met een voor jou vreemde hond in 2 opeenvolgende sessies, inclusief een klantenadvies (casus 4);
 • Je maakt van elke sessie een filmpje, zodat we met je mee kunnen kijken en je nog gerichter feedback kunnen geven. 
 • Het uitvoeren van de casussen gaat in de volgorde zoals hierboven beschreven. Als je 1 casus hebt ingeleverd, wacht je op feedback en kun je de volgende casus doen.
Wat kun je ermee?

Je leert in deze cursus het ‘bewust aanraken’ toe te passen aanverwant aan je huidige werkzaamheden met honden. Je leert hond en klant meer te ontspannen aan de hand van de technieken voor ‘bewust aanraken’. Het is niet de bedoeling dat je zelf les gaat geven in ‘bewust aanraken’. Je werkt alleen met honden zonder contra-indicaties in gezondheid en/of gedrag. Wil je uiteindelijk toch met problemen gaan werken en ook zelf les erin gaan geven, dan heb je daarvoor de opleidingen tot Kynologisch Masseur Basis en Gevorderd voor nodig.

Data

De 3-daagse wordt in Heerhugowaard gegeven op:

 • Vrijdag 24 maart 2023

 • Vrijdag 21 april 2023
 • Vrijdag 12 mei 2023

De dagen zijn van 9.30 tot ongeveer 16.00 uur

 

Prijs

€ 480,00 deelnamekosten zijn inclusief:

 • deelname aan de vastgestelde lesdagen, gegeven door Massagetherapeut Yvette Behrtel
 • professioneel en up-to-date lesmateriaal in een praktische cursusmap
 • 1 op 1 begeleiding bij de casussen
 • koffie, thee en versnaperingen
 • bewijs van deelname Bewust aanraken (indien alle cassussen zijn ingeleverd)

Deelnemers en honden

De groep bestaat uit 4 – 6 deelnemers. Tijdens de lessen werken we op jullie eigen honden, waarbij het de bedoeling is dat je ook op elkaars honden oefent, zodat je meer ervaring kunt opdoen. Het is afhankelijk van het aantal deelnemende honden hoeveel dagen je jouw hond mee kunt nemen. 

Inschrijven


  Ik schrijf me in voor de cursus 3-daagse Stressreductie (Kynomassage)

  start vrijdag 24 maart 2023houd me op de hoogte van een andere datum

  Deze cursus wordt gegeven door Yvette Behrtel - docent Kynomassage en eigenaar KynoFlow.

  Jouw gegevens:

  Uw naam*

  Uw email*

  Adres*

  Postcode*

  Woonplaats*

  Telefoonnummer

  Voor deze cursus met hond graag ook onderstaande invullen:

  Ik neem een hond mee

  Naam van uw hond

  Ras

  Geboortedatum hond

  Zijn er bijzonderheden aan het gedrag of de gezondheid van uw hond?

  Door inschrijving reserveer je een plaats voor de cursus 3-daagse Stressreductie. De wettelijke bedenktermijn is 14 dagen. Bij annulering of wijziging zijn de Algemene Voorwaarden KynoFlow van toepassing. In verband met schade aan derden dient de hond in de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (de WA verzekering) te zijn meeverzekerd. In de Privacyverklaring kunt u lezen hoe KynoFlow omgaat met uw persoonsgegevens. Voor de volledige privacyverklaring,

  klik hier.
  Voor de volledige algemene voorwaarden, klik hier.