Deze module is bedoeld voor een ieder die met honden werkt en een extra service wil aanbieden in de dagelijkse praktijk. Ook voor eigen gebruik is het een waardevolle aanvulling op de band met je hond en het beter leren begrijpen van het hondenlichaam. Wat wij erg belangrijk vinden, om jou op te leiden tot een goede Kynologisch masseur, is het praktijkgericht leren. We werken in de lessen afwisselend met theorie en praktijk. Door veel ervaring op te doen, leer je niet alleen technisch goed te masseren, maar ook een eigen ‘flow’ te ontwikkelen en je gevoel daarbij te gebruiken. Wij zetten graag al onze kennis en ervaring in om je hierin te begeleiden. Meer informatie over de module kun je vinden in de KYNOMASSAGE STUDIEGIDS. Deze kun je opvragen via info@kynomassage.nl.
Deze opleiding wordt georganiseerd door Kynomassage®.
Kynomassage® is een CRKBO geregistreerde instelling. Het onderwijs voldoet aan de kwaliteitseisen voor kort beroepsonderwijs. De te behalen papieren en bijbehorende niveaus 1,2 en 3 zijn erkend door de beroepsvereniging voor Kynologisch Masseurs en Massagetherapeuten ‘Palpabel’.
Yvette is docent in Heerhugowaard voor deze opleiding en ook aangesloten bij het CRKBO.
Niveau, vooropleiding en vrijstelling
Het niveau van de opleiding is MBO-niveau. Een specifieke vooropleiding is niet vereist. Je kunt voor deze module vrijstelling krijgen indien je een vergelijkbare opleiding elders hebt gevolgd. Indien je gediplomeerd humaan masseur bent, actief bent in het werkveld én kennis en ervaring hebt van het gedrag van honden, is het mogelijk om de verkorte cursus KMB te volgen.
Inhoud van de module
Waarom massage voor honden?
Welke invloed heeft massage op het lichaam en op gedrag?
Toegepaste anatomie en fysiologie (o.a cel- en weefselleer, huid, skelet, spierstelsel, zenuwstelsel, bloedvaten- en lymfevaten stelsel).
Botten, gewrichten en oppervlakkige spieren kunnen lokaliseren en benoemen.
Observeren van het lichaam in stand en in beweging: het opsporen van onregelmatigheden als basis voor de keuze van de massagesessie.
Palperen van het gehele lichaam: opsporen van plekken van aandacht als basis voor de keuze van de massagesessie.
Observeren van communicatiesignalen tijdens aanraking en massage (kalmerende signalen, stresssignalen, dreigsignalen).
Uitleg en toepassen klassieke massagegrepen.
Sessie bewust aanraken: werken met korte en zachte aanrakingen met als doel lichaamsbewustzijn verhogen, concentratie verbeteren, communicatie bevorderen; fysiologische effecten in beweging brengen.
Deelmassages hoofd, voorhand, rug, buik en achterhand: leren masseren op de verschillende delen van het lichaam met als doel het in beweging brengen van huid en bindweefsel; opwarmen en losmaken van spieren, soepel houden van gewrichten.
Werken in communicatie met de hond: signalen van de hond goed leren interpreteren leren te werken op basis van de kleinste communicatiesignalen.
Wanneer mag je niet masseren?
Wanneer schakel je een specialist in?
Werken met klanten: afnemen anamnese, observatie en palpatie, keuze van de massagesessie en het advies.
Casussen: – Oefenen met de deelmassages met bekende honden. – Oefenen met de ontspanningsmassages met voor jou vreemde honden. Deze sessies hoef je niet te doen als je deelneemt voor alleen eigen gebruik. – Werken met klanten met voor jou vreemde honden waarmee je nog niet eerder gewerkt hebt. Deze klantsessies hoef je niet te doen als je deelneemt voor alleen eigen gebruik. – We vragen je in totaal 3 filmpjes te maken van de massages, zodat we met je mee kunnen kijken en je nog gerichter feedback kunnen geven.
Voor meer informatie en data kijk op de website van Kynomassage.
Leuke dagworkshop Sportmassage gehad met Fientje, Hazel en Skyr. Van alles geleerd over een goede warming up en cooling down. En heel veel informatie. Succes met oefenen. ... Zie meerZie minder
Wat zegt het ras over het karakter van een hond? In mijn ogen weinig. Het karakter is individueel. Dat blijkt nu ook uit het onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Science (www.telegraaf.nl/nieuws/1082599682/ras-heeft-weinig-invloed-op-karakter-van-hond-golden-retriever...)Het ras of eigenlijk de raseigenschappen zegt meer iets over het uiterlijk en de aanleg van een bepaalde hond, maar het karakter kan enorm verschillend zijn binnen hetzelfde ras. Iets om even over na te denken, lijkt mij.... ... Zie meerZie minder
Afgelopen zondag heb ik met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen van Tessa. Met Tessa heb ik mijn praktijk opgebouwd, de opleiding gevolgd. Ze was mijn mentor, leermeester, muze, partner. Het beeld van KynoFlow (en dat zal altijd zo blijven💕).Het gemis is enorm en het zal tijd nodig hebben. Ik heb er nog niet veel woorden voor😢 ... Zie meerZie minder