Onvrijwillige spiertrillingen bij honden

Dat honden ook  onwillekeurige spiertrillingen kunnen hebben zal je misschien niet verbazen. Tijdens de palpatie en de massage komen we dit regelmatig tegen. Meestal worden ze zichtbaar door zachte aanraking.  Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Spiertrillingen zijn onwillekeurige, ritmische en repetitieve spierbewegingen door herhaaldelijk  samentrekken en ontspanning van spiervezels, zonder dat een ledemaat beweegt. De trillingen kunnen snel zijn of het kunnen langzame trillingen zijn en ze kunnen in elk deel van het lichaam voorkomen. Je kan ze ook goed zien. De huid beweegt dat snel op en neer. De spiertrilling zelf is vaak onschuldig, maar kan een symptoom zijn van een onderliggend aandoening. Er zijn verschillende oorzaken voor deze trillingen.

Oorzaken

Hoe zo’n spontane trilling ontstaat is afhankelijk van de plek. Zo kunnen trauma, infectie, spierzwakte, pijn, stress, medicijnen, een te lage bloedsuikerspiegel of een te hoog ureumgehalte in het trillingen geven in een spier.  Zoals je hieronder kan zien, kan het dus van alles zijn. Het kan vervelende oorzaken hebben, maar kan ook heel erg meevallen.

Mogelijke oorzaken: 

  • Idiopathisch (onbekend)
  • Spierzwakte
  • Pijn
  • Ouderdom
  • Genetisch
  • Trauma of letsel
  • Congenitaal – aanwezig bij de geboorte
  • Als een neveneffect van bepaalde medicijnen
  • Ernstige zwakte of pijn
  • In overeenstemming met nierfalen
  • Lagere dan normale glucosespiegels in het bloed (hypoglycemie)
  • Toxiciteit – gebaseerd op chemische of plantaardige oorsprong
  • Ontsteking
  • Ziekte van het zenuwstelsel

Een paar toegelicht:

Spier zwakte

Het schudden van de poten van de hond kan een teken zijn van spierzwakte. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het trainen (en kan leidend tot overbelasting van de achterpoten), na een wandeling of wanneer de hond naar beneden leunt om water te drinken of te eten.

Wanneer er sprake is van spierzwakte dan verdwijnt het trillen zodra de hond enige tijd heeft gehad om te ontspannen.

Pijn

Het plotselinge trillen van de achterpoten kan ook worden veroorzaakt door pijn. Gewrichtsproblemen zoals schade aan de ligamenten in de knieën, artrose, heupdysplasie, enz. zijn vaak de onderliggende oorzaak van de pijn. Buikpijn en rugpijn (bijvoorbeeld van ruggenmergletsel) kunnen ook trillingen in de poten veroorzaken.

Ouderdom

Trillingen in de achterpoten van de hond kunnen simpel weg ook het gevolg zijn van veroudering. Sommige honden beginnen van nature te trillen in hun achterpoten naarmate ze ouder worden. In sommige gevallen worden ook de voorpoten beïnvloed. In de meeste gevallen is dit geen reden tot bezorgdheid, omdat de trillingen geen invloed hebben op de loop- of loopstijl van de hond.

Aangezien trillingen in achterpoten van oudere honden een indicatie kunnen zijn van pijn, is het echter raadzaam om een dierenarts uw hond te laten controleren op eventuele verwondingen en gewrichtsproblemen.   

Tremor-syndroom

Er zijn enkele hondenrassen waarvan wordt aangenomen dat ze aanleg hebben voor tremoren, waaronder Chow-chows, springerspaniels, Samojeed, Weimaraners, Dalmatiërs, Dobermann pinschers, Engelse buldog en Labrador-retrievers. Honden die vatbaar zijn voor deze aandoening worden “shaker-honden” genoemd. Het tremor-syndroom treft meestal honden van jonge tot middelbare leeftijd en het is bekend dat het voornamelijk witte honden treft, maar er is ook een verscheidenheid aan haarkleuren aangetroffen.

Massage

pijn en lichamelijk ongemakMet massage geef je een sederend effect op de receptoren in de huid en de spieren. Hierdoor nemen de trillingen (tijdelijk) iets af. In de tussentijd kunnen we opzoek naar de onderliggende oorzaak. Het is belangrijk dat een dierenarts de hond onderzoekt, aangezien trillingen een symptoom kunnen zijn van een onderliggend en vaak onzichtbaar probleem.